Politiikan lainalaisuuksia

En voi millään muotoa profiloitua politiikan asiantuntijaksi, mutta jotakin olen sentään jo oppinut. Yksi aivan perustavaa laatua oleva tosiasia on se, että on aivan sama millainen poliittinen päätös jossakin asiassa tehdään, aina on joukko ihmisiä joiden mielestä päätös on aivan väärä.

Tämä saattaa tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta se on samalla kuitenkin asia, jonka tajuaa kunnolla vasta kun lähtee politiikkaan mukaan. Yleisellä tasolla voidaan todeta, että valtiontaloudessa on vain kaksi keinoa tasapainottaa talous. Voit korottaa veroja – tiettyyn rajaan saakka, tai voit karsia menoja, eli leikata – tiettyyn rajaan saakka. Jos nämä kaksi keinoa eivät riitä tuomaan tuloja ja menoja tasapainoon, kuitataan ero ottamalla velkaa.

On vain rehellistä myöntää, että kaikki tuo on suhteellisen vaikeaa. Euroopan komission puheenjohtajana toiminut Jean-Claude Juncker onkin sanonut osuvasti: ”Me kaikki tiedämme mitä pitää tehdä. Me emme vain tiedä kuinka tulemme uudelleen valituksi sen jälkeen, kun olemme tehneet sen mitä pitää”.

Siksi poliitikkojen on niin kovin hankalaa tehdä kipeitä leikkauspäätöksiä. Joskus on vain poliittisesti helpompi ottaa lisää velkaa ja jättää murheet seuraavalle hallitukselle kuin tehdä kovia päätöksiä ja kantaa niistä seuraamukset. Ja juuri siitä meitä poliitikkoja niin usein syytetään – aivan syystä. Totta se kuitenkin on, että olitpa sitten korottamassa veroa, leikkaamassa menoja tai kuittaamassa alijäämää velalla, niin aina löytyy lauma ihmisiä jotka osaavat kertoa että juuri se oli väärä päätös

Toinen lainalaisuus – ei vain politiikassa, vaan kaikessa elämässä – on se, että on aina helpompi arvostella sitä joka tekee kuin kertoa mitä tekisi itse. Ei tarvitse kuin seurata pientä myrskyä Facebookissa kun huomaa, että usein kaikkein kovimmilla kriitikoilla ei ole muuta kuin se kritiikki. Heillä ei ole tarjota ainuttakaan vaihtoehtoa ratkaisuksi.

Toki Suomen poliittinen järjestelmäkin perustuu hallituksen ja opposition loputtomaan tanssiin. Hallitus esittää ja oppositio räkyttää. Niin se on aina ollut ja tulee kaiketi aina olemaankin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s