Tuulivoimapuistosta.

Meille Pietarsaarelaisille on nyt kahden eri toimijan toimesta kerrottu merelle sijoitettavan tuulivoimapuiston rakennussuunnitelmista. Tarkalleen ottaen nyt on vasta tehty selkoa siitä tavasta, jolla hankkeiden ympäristövaikutuksia tullaan arvioimaan. Se päivä, kun voimalat tuottavat sähköä tai vetyä on vielä kaukana tulevaisuudessa. Samalla on kuitenkin käynnistynyt vilkas keskustelu hankkeen mahdollisista vaikutuksista alueemme ympäristöön, talouteen, työpaikkoihin ja maisemaan.

Jokaiselle suomalaiselle tulisi olla tällaisena aikana selvää omavaraisuuden merkitys. Suomen tulisi olla mahdollisimman omavarainen muun muassa energian ja ruoantuotannon suhteen. Tämän mittaluokan hanke on merkittävä askel kohti ensin mainittua. Lisäksi hankkeissa mukana oleva vedyn tuotantomahdollisuus on aidosti mielenkiintoinen optio.

Vihreä siirtymä on toisille muotisana ja toisille kirosana. Haasteena tässä on joka tapauksessa se, että samaan aikaan pitäisi tuottaa vihreää sähköä ja vihreää vetyä, mutta edes perinteisesti vihreänä pidetty tuulivoima ei kaikille kelpaa tuotantotavaksi. Vihreää siirtymää pitäisi tehdä, mutta mikään tie tunnu kelpaavan. Merelle sijoitettavan tuulivoimapuiston arvellaan vaikuttavan linnustoon tai kalastoon. Samoin voimalan lavoista irtoaa ilmeisesti mikromuovia ja taitaapa voimaloiden käytettyjen lapojen uusiokäyttökin olla tällä hetkellä mahdotonta. Kaikkea tätä on YVA-menettelyssä tarkoitus arvioida.

Minä suhtaudun hankkeeseen lähtökohtaisesti positiivisesti. Yhteiskunta tarvitsee energiansa, eikä mikään tuotantotapa ole täysin ongelmatonta. Fossiilisten polttoaineiden käyttö lienee ympäristön kannalta moninkertainen ongelma mikromuoviin tai käytettyjen lapojen rinnalla. Mitä maisemaan tulee, en halua, että Pörkenäsiä tai Fäbodaa käytetään maihinnousukohteina kaapeleille. Alholma on Pietarsaaren alueella paras kohde siihen. Sen sijaan haluan, että ympäristövaikutusten arviointi perustuu faktoihin, ei vain mielikuviin.

Rami Lehtola
kansanedustajaehdokas, KD

Teksti on mielipidekirjoitukseni, joka julkaistiin Pietarsaaren Sanomien ja Österbottens Tidnigin mielipideosastolla marraskuussa 2022

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s