Väärä puolue?

”Sä oot Rami ihan hyvä jätkä, mutta väärästä puolueesta”

Yllättävän moni ihminen on sanonut minulle tuon yllä olevan lauseen. Sen molemmat toteamukset ovat yhtä lailla hämmästyttäviä. Se, että minua pidetään hyvänä jätkänä ja se, että edustan väärää puoluetta, Kristillisdemokraatteja. Toki ymmärrän asian siitä näkökulmasta, että minullakin on mielessä muutama sellainen puolue, jota en voi missään tilanteessa äänestää tai kannattaa. Toisaalta tiedostan senkin, että KD ei ole perinteisesti keikkunut kannatuslistojen kärjessä. Äänestäjän mieleen saattaa tulla ajatus, että ääni menee hukkaan.

Äänestäjän on silti syytä muistaa, että ajatus väärästä puolueesta ja hukkaan menevästä äänestä vaatii vähän tarkennuksia. Kun puhutaan eduskuntavaaleista, on nimittäin niin, että suuren kannatuksen saanut suuri puolue voi silti jäädä oppositioon hallitusta muodostettaessa. Ja politiikan yleisiin lainalaisuuksiin kuuluu sekin hokema, että oppositiosta et voi vaikuttaa. Palataan tähän vielä. Joka tapauksessa gallupmenestys tai vaalimenestyskään eivät automaattisesti takaa sitä, että pääsee hallitukseen mukaan ja siinä mielessä myös se ”varmalle ehdokkaalle” annettu ääni voi mennä hukkaan.

”Jonkinlainen tilivelvollisuus äänestäjiä kohtaan pitäisi silti jokaisella vaaleilla valitulla olla.

Usein ei kuitenkaan ole kyse puolueista, vaan niistä ”hyvistä jätkistä ja mimmeistä”, joita erilaiset ihmiset haluavat äänestää. Kunnallispolitiikan puolella olen usein ihmetellyt, että miten valtuustoon valitaan ihmisiä, jotka eivät sano sanaakaan valtuuston kokouksissa. Joskus nämä ihmiset ovat kovinkin kärkkäitä kommentoimaan asioita vaikkapa netissä tai lehtien palstoilla, mutta itse pelipaikalla he ovat aivan hiljaa. Silloinkin voidaan ajatella, että ääni meni hukkaan. Henkilö tuli kyllä valituksi, mutta ei sitten muista/halua/uskalla edustaa. Toki tämä kaikki on demokratiaa ja valtuutetulla tai kansanedustajalla on oikeus toimia, kuten hyväksi näkee. Jonkinlainen tilivelvollisuus äänestäjiä kohtaan pitäisi silti jokaisella vaaleilla valitulla olla.

Mainitsin tuossa aiemmin tuon ajatuksen siitä, että oppositiosta käsin et voi vaikuttaa. Se ei pidä aivan täysin paikkaansa. Verkostoitunut ja aktiivinen poliitikko voi vaikuttaa monin eri tavoin. Kunnallispolitiikassa minuun ottaa usein yhteyttä sellaiset henkilöt, jotka eivät kenties juuri tällä kertaa tulleet valituiksi. He kertovat omia näkemyksiään ja kysyvät minun käsitystäni ja yhdessä me pohdimme parasta ratkaisua eri tilanteisiin. Kenelläkään ei ole yksin parasta tai kaikkea tietoa olemassa. On vain fiksua kuunnella erilaisia mielipiteitä ja ajatuksia eri tilanteista.

Sama pätee jopa eduskunnassa. Tuntemani kansanedustaja kertoi, kuinka hän oli saanut edistettyä erästä tärkeäksi katsomaansa asiaa perustelemalla sen hyvin hallituspuolueen edustajille. Nämä veivät asiaa eteenpäin. Kunnia ei ehkä tullut oikeaan osoitteeseen, mutta asia tuli hoidettua. 

Tämä osoittakoon vain sen, että ääni voi mennä hukkaan tai sillä voi olla kovasti painoarvoa. Sitä on vain vaikea tietää etukäteen. Teot ratkaisevat ja aika näyttää. 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s